Středa, 20 října, 2021
události
HomeRady a NávodyPatříte k vášnivým houbařkám? V řetězci si přijdete na své i po...

Patříte k vášnivým houbařkám? V řetězci si přijdete na své i po sezóně

- Reklama -aktualita

Samozřejmě, v sortimentu obchodu nenajdete hříbky, klouzky, kozáky ani bedly jako v lese. Po nákupu se však nevrátíte domů s prázdným košíkem a nebudou vás ani bolet nohy z nekonečné procházky. Houby od Slovenské pěstitelů najdete v nabídce čerstvého ovoce a zeleniny v Kauflandu i mimo sezonu.

Pro mnohé z nás jsou vítanou delikatesou v jídelníčku. Maso s jemnou houbovou omáčkou, Hlívové paprikáš, rizoto s houbami, houbová polévka se zeleninou, nebo jen taková obyčejná smaženice s čerstvými houbami … To jsou jídla, která si rady vychutnáváme zejména během houbařské sezóny, ale můžeme si je dopřát i jindy. V síti prodejen Kaufland najdeme čerstvé voňavé houby od našich Slovenská pěstitelů prakticky po celý rok. Oblíbenou hlívu, ale i exotické shiitake – které máte raději?

Inspiraci našli v zahraničí
Pěstování hub nepatří u nás mezi celkem typické zemědělské aktivity. Co k němu přivedlo Balázse Csergeho, majitele rodinné společnosti BIOEUROPA z Diakoviec, která nabízí Agroslužby a podniká také v agroturistice?

„Byl to jeden z těžších let v zemědělství, nedařilo se nám tak, jak jindy. Proto jsme s manželkou přemýšleli, jak dál. Inspiraci jsme našli v Maďarsku, kde jsme objevili pěstitelské domy, v nichž lze pěstovat houby, ale i leccos jiného. Jeden takový dům jsme koupili i s technologií, „vzpomíná na začátky pěstování hlívy ústřičné před pěti lety Balázs Cserge. O pěstování hub nevěděli celkem nic, učili se takříkajíc za pochodu. „A možná to tak bylo i lepší, protože jsme si to dělali po svém. Inovovali jsme technologii tak, aby byly houby zdravé, pěkné a dosáhli jsme co největší úrodu. „

Pěstování postupně rozšířili, dokoupili další pěstitelské domy a zdokonalovali je na základě vlastních zkušeností. Dnes je mají sedm a starají se o ně jen s manželkou. Hlívu pěstují během celého roku. Úrodu sbírají při teplotě 18 ° C – 20 ° C, pak houby dají vychladit do ledniček. Vychlazené je dodávají do logistického centra Kauflandu několikrát týdně, takže jsou vždy čerstvé.

„Rozhodli jsme se, že nechceme produkovat žádný odpad, proto hlívu dodáváme volně v přepravkách, které si pak vezmeme a použijeme znovu. Je to ekologičtější, „vysvětluje podnikatel a dodává, že s Kaufland spolupracují už čtyři roky. Zejména v nejistých začátcích jim řetězec pomohl, podpořil je a on si tuto pomoc od velkého obchodního partnera velmi váží.

Rodinná firma s tradicí
Dalším Slovenské dodavatelem hub do sítě prodejen Kaufland je společnost Mykopesta ze Stupavy. Tradice pěstování hub v této rodinné firmě zapustila hlubší kořeny.

„Děda začal pěstovat žampiony v sedmdesátých letech, byl to jeho koníček. Spolupracoval s mnoha známými slovenskými i českými mykologie a nakonec se rozhodl v této oblasti podnikat. Mnohem později, až v roce 2004 jsme začali pěstovat hlívu ústřičnou a v roce 2018 shiitake. Nyní dodáváme do Kauflandu hlívu ústřičnou, shiitake a od minulého roku i hlívu královskou, „vypočítává Martin Bartaloš, manažer firmy, která spolupracuje s řetězcem zatím druhý rok.

Na pěstování hub šikovně využili staré kravíny bývalého družstva ve Vysoké u Moravě a v Borinka. Samozřejmě, nejprve si je museli upravit tak, aby dosáhli ideální podmínky pro pěstování – teplotu, vlhkost, dostatek kyslíku. Všechno dělají manuálně a kontrolují pravidelně osobně, jen na sklizeň si najímají lidi.

„Víte, pěstování hub je skutečně náročné a vyžaduje péči 365 dní v roce. I malá chyba či nepozornost se vám desetinásobně vrátí v nižší úrodě. Hlíva je velmi citlivá houba a někdy se můžete snažit, dodržíte všechny podmínky a úroda je přesto nižší než obvykle, „vysvětluje mladý pěstitel.

Navzdory všem těmto překážkám právě on přišel s nápadem pěstovat exotickou hubu shiitake, která se už zabydluje iv Slovenské kuchyních. Jak sám říká, chtěl vyzkoušet něco nového. A v plánu má i pěstování dalších exotických hub, pokud bude mít obchod zájem.

Znáte je?
Hlíva ústřičná je jedlá houba, která roste v trsech. Kromě prospěšného glukanu obsahuje mnoho vitamínů a tělu prospěšných látek jako vitamíny C, D, K, B, železo, zinek, draslík, sodík, selen, aminokyseliny, proteiny a vlákninu. V teplé kuchyni z ní připravíte mnoho chutných jídel – polévky, omáčky, paprikáš, rizoto, karbanátky, zapékanou s těstovinami a mnohé další.
Hlíva královská – je příbuzná hlívě ústřičné. Chutná jedlá houba má delší jemnou stopku s výraznou chutí.

- Reklama -podnikatel
- Reklama -PR články
Must Read
- Reklama -PR články
Related News
- Advertisement -podnikatel