Pondělí, 25 března, 2024
události
HomeŽenyPřipravte si slaný koláč ve veganské verzi. To, že tam není maso,...

Připravte si slaný koláč ve veganské verzi. To, že tam není maso, nepoznáte

- Reklama -aktualita

Veganské jídla bývají označovány za ty, kterým chybí výrazná chuť. Tak to však vůbec být nemusí – zejména v případě, pokud použijete správné ingredience. Recept od nejznámější vegnskej kuchařky, Nikolety Kováčové známé také jako Surová dcerka, vám to dokáže.

potřebujete:
375 g hladké pšeničné mouky
1 PL cukru
1 ČL soli
120g rostlinného másla
95 ml studené vody
40 ml jablečného octa
3 lžíce oleje
1 ks bílé cibule
30 g česneku
konzervu čočky
250 g hlívy
250g očištěné mrkve
100g červeného vína
4 PL kukuřičného škrobu
50g koncentrovaného rajčatového protlaku
400g zeleninového vývaru
130g mraženého hrášku
1 PL sójové omáčky
2 PL vegan worcester omáčky
bobkový list
špetka pepře
kousek citronové šťávy, přibližně polovina lžíce
Přečtěte si: Připravte si těstoviny podle Jamieho Olivera. Potřebujete na to jen základní ingredience

postup:
V míse smícháme hladkou mouku, cukr a sůl. Ztuhlé rostlinné máslo nakrájíme na kostičky a konečky prstů jej zapracujte do mouky. Ve sklenici smícháme vodu a jablečný ocet. Tekutiny vlijeme do těsta a vypracujeme hrudkovité těsto. Nezpracovávejte a nemístné ho do hladka, jinak nebude jemné po upečení. Těsto zabalte do fólie a nechte v lednici ideálně přes noc.

Připravíme si masovou nádivku. Na oleji do zlata opečeme nadrobno nakrájenou cibuli. Opékáme na mírném ohni asi 10 minut. Přidáme nastrouhaný česnek a počkejte dokud se rozvoní, asi minutu. Následně ke směsi přidáváme rozmačkanou čočku, na kousky nakrájenou hlívu a nakrájenou mrkev. Vše spolu pár minut opékáme na středním ohni a na závěr podlijeme červeným vínem. Směs poprášíme kukuřičným škrobem a vše dobře zamícháme, dokud přidáme rajský protlak, zeleninový vývar, sójovou a worcester omáčku, bobkový list a pepř. Přidáme i pár větviček čertsvého tymiánu. Veškerou spolu varáme asi 10 minut, dokud se chutě nespojí a omáčka nezhoustne.

Na závěr přidáme mražený hrášek a citrónovou šťávu a opepříme podle vlastní chuti. Z chladničky vybereme těsto a rozdělíme ho na dvě části – první rozválíme tak, aby pokryla celou formu na koláč i se stranami a ještě kousek zůstal na víc. Do formy s těstem dáme již hotovou nádivku. Druhou část těsta rozvaľkámem aby zakryla celý povrch koláče. Kraje cest spojíme prsty a vytvarujeme po krajích vlnky. Střed koláče nařízneme malým ostrým nožem, aby mohla unikat pára. Těsto z hora potřeme olejem nebo rostlinným máslem a dáme péct do trouby vyhřáté na 190 stupňů na 40 minut.

- Reklama -podnikatel
- Reklama -PR články
Must Read
- Reklama -PR články
Related News
- Advertisement -podnikatel